23 Ocak 2018 tarihinde TAI'de düzenlenen bir törenle Gazi Üniversitesi ve TAI TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. arasında Stajyer Mühendis Yetiştirme Protokolü imzalandı. Protokole göre Makine, Elektrik-Elektronik, Haberleşme, Havacılık, Uçak, Uzay, Endüstri, Bilgisayar, Metalürji ve Malzeme, Kimya ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri 3. ve 4. sınıf öğrencileri başvurabilecek. Haftada en az bir tam günlerini TAI’de “Stajyer Mühendis” olarak geçirecek olan öğrenciler, büyük bir kurumda gerçek bir çalışma deneyimi edinme fırsatını yakalayacaklar.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Keleş, imzalanan protokolün detaylarını anlattı.
Mühendislik Fakültesi ile TAİ arasındaki işbirliğinden bahseder misiniz?
Fakültemiz ile TAI arasında yapılan işbirliğinin birden fazla ayağı var. Birinci ayağı Stajyer Mühendis Yetiştirme Programı. İlk kez üniversitemizde başlayan bu programla, öğrencilerimiz “Stajyer Mühendis” unvanı ile TAI’de görev almaya başlayacaklar. Bu dönem başlayacak program için 203 başvuru alındı.
İşbirliği fikri nasıl ortaya çıktı?
Savunma sanayiinin Ankara’da bulunması sebebiyle, tüm savunma sanayii ile Gazi Üniversitesi olarak çok yakın ilişkilerimiz mevcut. TAI’nin de Milli Muharip Uçak projesi başta olmak üzere pek çok proje kapsamında yaklaşık 10 bin mühendise ihtiyacı olacak. Bu istihdamlar yapılıyor ancak bir mühendisin tam anlamıyla verimli olabilmesi neredeyse 2 yılı buluyor. Bu da maliyet ve sürenin artması demek. Bu projeyle çekirdekten yetişecek mühendisler, mezuniyet sonrasında işi ve çalışma şartlarını bilerek gelecekler. Sonuç olarak hem TAI hem de Gazi Üniversitesi için bir kazan – kazan durumu ortaya çıkmış oldu.
Başvuru şartları nelerdir?
Başvurular, TAI’nin internet sayfası üzerinden yapılıyor. 3. ve 4. sınıf öğrencilerimiz en az 2,5 ortalamayı tuttururlarsa, başvuru hakkını elde edecekler. Başvuruların ardından TAI ile mülakatlar yapılacak ve adaylar buna göre belirlenecek. Başvurular internette sürekli açık olacak, gerek Mühendislik gerekse Teknoloji Fakültesi öğrencileri her zaman başvuru yapabilir.
Öğrencilerin çalışma şartları nelerdir?
Öğrenciler bahsettiğimiz gibi Stajyer Mühendis olarak çalışacaklar. Kendileriyle ilgilenen bir mühendis olacak, onun sorumluluğu ve danışmanlığında görev alacaklar. Öğrenciler ders programlarına göre haftada en az bir tam gün TAI’de bulunacaklar ve tatil dönemlerinde ya da daha fazla boş günlerinin olması durumunda daha fazla da gidebilecekler. Sigortaları üniversite tarafından ödenecek ve TAI’deki çalışma saatlerine göre ücretlendirme de yapılacak.
Gazililer için başka ayrıcalıklar da mevcut mu?
TAI çalışanlarının geneline baktığınızda, istihdamda Gazi mezunu mühendisler ikinci sırada. Biz de Gazi Üniversitesinin mezunlarının istihdam şansını arttırmak için işbirliğinin ikinci ayağı olan akademik çalışmaları başlatacağız. TAI’nin bize bildireceği konularda bitirme tezleri yapan öğrencilerimize ve danışmanlarına ödenek ve burs imkânları sunulacak. Bu imkânlar hem lisans hem de lisansüstü çalışmalarda değişen miktarlarda olacak. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaların da artacağını düşünüyoruz. Hâlihazırda da çeşitli savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile devam eden tezlerimiz mevcut.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Keleş
Bölümümüz Öğretim Üyesi Merhum Prof. Dr. Mustafa YURDAKUL’u Anma Töreni Gerçekleştirildi.
'Tasarım Standartları' konulu eğitimimiz 18.10.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
'İnovasyon ve Girişimcilik' konulu eğitimimiz 18.10.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
'Proje Yönetimi' konulu eğitimimiz 11.10.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
'İş Hukuku' konulu eğitimimiz 11.10.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
BELGER Takımı öğrencilerimiz İnovatif Kanser Tedavisi Projesi ile Türkiye 2.si olmuşlardır.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.