HSK Üniversitelerarası Proje Yarışmasında 2.lik Ödülü
3 Ağustos 2016 | 10:31

BÖLÜMÜMÜZ HSK ÜNİVERSİTELERARASI PROJE YARIŞMASINDA İKİNCİ OLDU

HSK firmasının düzenlemiş olduğu "Merkezi İklimlendirme Sistemlerinde Enerji Verimliliği Tasarım ve Uygulaması Proje Yarışması" konulu üniversiteler arası proje yarışmasında; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü adına lisansüstü düzeyde M. Zeki YILMAZOĞLU, lisans düzeyinde Yusuf YABİR, Ahmet ORHAN ve Danışman Öğretim Üyesi Y.Doç.Dr. İbrahim ATILGAN'dan oluşan Proje ekibi ön eleme ve final değerlendirmesinde ikincilik ödülünü İstanbul Teknik Üniversitesi ile paylaşmışlardır. Yarışmaya toplam 29 üniversite katılmış, 20'si Bitirme Raporunu jüriye teslim edebilmiştir. Bu yarışmada birincilik ödülü verilmeyip, üçünçülük ödülü ise Yıldız Teknik Üniversitesi'ne verilmiştir. Katılan diğer üniversiteler mansiyon ödülü almışlardır.

Gerçekleştirilen bu Projede merkezi iklimlendirme sistemlerinde enerji verimliliği uygulamaları ön plana çıkarılmıştır. Kayseri'de kurulacak bir AVM için mekanik sistem tesisatı, optimum sistem seçimi ve enerji verimliliği alternatifleri ekonomik analizleriyle birlikte karşılaştırılmıştır. Tasarımda frekans invertörleriyle VAV sistemi kontrol edilmiştir. Bununla birlikte, doğal soğutma uygulaması ve optimum menfez yerleşimi dikkate alınmıştır. Bina otomasyon sistemleriyle enerji verimliliği mekanik tesisatı tasarlanan AVM için dikkate alınmıştır. Yapılan ekonomik analizler sonucunda düşünülen alternatiflerin uygulanması durumunda Kayseri iklim şartlarında geri ödeme süresi yaklaşık 6 ay olarak hesaplanmıştır.