Bölüm Öğrencimizden Kablo Çekme Makinası Tasarımı
31 Temmuz 2013 | 11:54

Fakültemiz Makina Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Yusuf Kızılkoca kablo çekme makinesi tasarlamıştır.

Kablo çekme makineleri yer altından kablo çekmek üzere, benzinli veya dizel bir motordan alınan gücün hidrolik veya mekanik ekipmanlar kullanılarak düzenlenmesi ile efektif ve güvenli bir şekil de kablo çekme işini sağlayan iş makineleridir.

Makinenin Genel Özellikleri

• 50 kN çekme kuvveti ve 40 metre halat/ dakika hızı.
  • İlk hareket dizel bir motordan alınır, bu motorla hidrolik sistem tahrik edilir.
  • Asıl çekme işlevini yapacak olan tamburlar literatürde sürtünmeli tamburlar olarak ifade edilen tambur grubudur.
  • Makine bir römork üzerine kuruludur. Bu römork trafikte yola çıkabilmek üzere fren ve elektrik donanımlıdır.
  • 500 metre halat depolanmıştır ve bu halatlar düzgün sardırma sistemi ile düzenli olarak sarılmaktadır.
  • Bir kontrol panosu yardımıyla makinenin operatör tarafından tüm kontrolü sağlanmaktadır.
  • Dış çevresi hem güvenlik hem de makineyi koruma amacıyla bir kaporta ile kapatılmıştır.