Akreditasyon

Bölümümüz MÜDEK tarafindan akredite edilen ilk Makina Mühendisliği bölümüdür.

MÜDEK, Mühendislik Dekanları Konseyi tarafından kurulan bir "Mühendislik Değerlendirme Kurulu"dur.

Makina Mühendisliği (Normal Öğretim) Bölümü kısmi İngilizce lisans eğitim programı, MÜDEK tarafından 30.09.2026 tarihine kadar akredite edilmiştir.

Makina Mühendisliği (İngilizce Öğretim) Bölümü lisans eğitim programı, MÜDEK tarafından 30.09.2025 tarihine kadar akredite edilmiştir.

 

MÜDEK tarafından akredite edilen bölümümüz lisans programı, EUR-ACE (European Accreditation of Engineering Programmes) etiketi de almış olmaktadır. (MÜDEK, 2009 yılından itibaren EUR-ACE Bachelor Etiketi verme ile yetkilendirilmiştir.)

normal müdek-1

normal ects-1

ingilizce müdek-1

ingilizce ects-1

 

Akredite edilmiş, yani EUR-ACE etiketi olan bir yükseköğretim programının, öğrenciler için avantajları nelerdir:

*Bu programın Avrupa ve uluslararası standartları sağladığının ve Avrupa'daki işverenlerce tanındığının garantisi
*Diğer yükseköğretim kurumlarındaki EUR-ACE etiketli yüksek lisans ve doktora başvurularında avantaj
*Mühendislik mesleğinin yönetmeliklere bağlı olduğu ülkelerde EUR-ACE etiketli programlardan mezun olmuş olmak sözleşmeli mühendis olmak için gereken şartları sağlamaktadır
*EUR-ACE etiketi AB Profesyonel Yeterliliğin Tanınmasına yönelik Yönerge tarafından da önerilen, lisansüstü dolaşımı da desteklemektedir
*EUR-ACE etiketi FEANI (Eurapean Federation of National Engineering Associations) tarafından da önerilen, profesyonel kimliklerin eğitim standardıdır. FEANI EAR-ACE etiketli programları otomatik olarak Eur Ing unvanı için gerekli olan eğitim koşullarını listelediği listeye almaktadır.

Kaynak: ENAEE
 

 

MÜDEK Akreditasyonunun Amaçları

Mühendislik programlarının MÜDEK tarafından akreditasyonu gönüllü bir süreç olup, MÜDEK ancak kendisine başvuran programları akredite eder. MÜDEK akreditasyonu, Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır:

  • Başvuran mühendislik programları arasında değerlendirme ölçütlerini sağlayanları belirlemek.

  • Bu programları ilan ederek değerlendirme ölçütleri sağlayan programlar konusunda toplumu, öğrenci adaylarını, öğrenci danışmanlarını, öğrenci velilerini, eğitim kurumlarını, meslekî kurumları, olası işverenleri ve devlet kurumlarını bilgilendirmek.

  • Mühendislik alanındaki mevcut eğitim programlarının sürekli iyileştirilmesi ve yeni programların geliştirilmesi konularında yönlendiricilik yapmak.

 

 

background image